Creon pankreatin. Reseptfritt legemiddel til behandling av eksokrin pankreasinsuffisiens. Sikkerhetsinformasjon og forsiktighetsregler
Dårlig tarmpassasje (strikturer) i nedre del av tynntarm/blindtarm og tykktarm (fibroserende kolonopati) er rapportert hos pasienter med cystisk fibrose som tar høye doser pankreatinprodukter.
Som en forsiktighetsregel bør uvanlige symptomer fra magen eller endringer i symptomer fra magen vurderes medisinsk for å utelukke mulig skade på kolon, særlig hvis pasienten tar mer enn 10000 enheter lipase/kg/dag.
Les nøye på pakningen og i pakningsvedlegget før bruk.

older Man and woman sitting in the couch reading a magazine

Flatulens

Det er normalt med en viss tarmgassdannelse. Det er først når gassmengden blir stor, og særlig når lukten er ubehagelig, at det er kalles flatulens. Hvis du har mye flatulens, sammen med andre symptomer som f.eks. stadige tilbakevendende diaréer, kan det skyldes en eksokrin pankreasinsuffisiens (EPI).

Det kan være pinlig å slippe ut tarmgass, men det er normalt med en viss tarmgassdannelse Faktisk er det slik at vi slipper ut tarmgass i gjennomsnitt 14 ganger hver dag, bevisst eller ubevisst. Dersom det skjer ofte, kan det være hemmende i arbeidsliv eller i sosiale sammenhenger. Heldigvis kan problemer med luft i magen i de fleste tilfeller kontrolleres eller behandles.1

Årsaker til flatulens

Hva forårsaker flatulens?
For mye flatulens skyldes hovedsakelig to ting: Man har svelget luft. Tarmbakteriene bryter ned ufordøyd mat.1,2

Svelge luft

Selv om det meste av luften man svelger kommer ut gjennom munnen, kan en liten mengde komme ned i tarmene. Dette vil da slippes ut gjennom rektum. Årsaker til at man svelger luft1:

 • Tyggegummi
 • Drikke med kullsyre
 • Svelging av luft mens man snakker, spesielt hvis man er ivrig, nervøs eller sint
 • Røyking
 • Dersom man spiser og drikker fort

Tarmbakterier som bryter ned ufordøyd mat

Hvis maten man spiser ikke blir fordøyd i den øvre delen av fordøyelseskanalen, kan bakteriene i tarmen produsere luft når de bryter ned maten som går gjennom tarmsystemet.1,3

Noen matvarer som trigger dannelse av luft2:

 • Fiberrik mat, som bønner, erter eller frukt
 • Grønnsaker som inneholder raffinose (galaktose, glukose, fruktose), som f.eks. brokkoli, kål eller salat
 • Matvarer som inneholder fruktose, som druer, svisker eller fiken
 • Melkeprodukter med laktose, som f.eks. melk og iskrem

Hva forårsaker flatulens i EPI?

I enkelte tilfeller kan problemet med fordøyelsen skyldes en sykdom som hindrer normal fordøyelse av mat. Eksokrin pankreasinsuffisiens (EPI) er en slik sykdom. Kroppen klarer ikke å fordøye maten skikkelig. En frisk bukspyttkjertel produserer fordøyelsesenzymer som bryter ned maten i en form som kroppen kan ta opp. Ved EPI er imidlertid funksjonen til bukspyttkjertelen endret, bukspyttkjertelen kan ikke skille ut nok enzymer, noe som fører til at fordøyelsen blir unormal. Bakterier som finnes i det nedre tarmsystemet bryter ned den ufordøyde maten, noe som fører til flatulens.3,4

Hvis du har EPI, så kan du i tillegg til flatulens, ha følgende symptomer3,4:

 • Tilbakevendende diaré
 • Magesmerter ved inntak av fet mat
 • Oppblåsthet
 • Ufrivillig vekttap

Diagnostisere EPI som en årsak til flatulens

Hvis legen din mistenker at flatulens skyldes EPI, kan en enkel avføringstest, kalt Elastase1 test, avdekke dette.3,4

Behandle flatulens ved EPI

Behandling av flatulens som skyldes EPI1,3,4:

Pankreatin3,4: Dette er den mest effektive behandlingen, som innebærer å ta tilskudd av bukspyttkjertelenzymer for å veie opp for mangelen av dem.

Kostholdsendringer1,3,4:

 • Spis og drikk langsomt. Tygg maten skikkelig. Dette vil hindre at man svelger luft
 • Unngå mat som kan forårsake flatulens, som bønner og mat med høyt fiberinnhold, i noen få dager
 • Spis flere små måltider, da det er lettere for tarmene dine å fordøye
 • Unngå å røyke og drikke alkohol, da dette kan trigge EPI

Diagnostisering av EPI

En enkel avføringstest (Elastastest) hos legen din kan avdekke om symptomer som vekttap, diaré, magesmerter og fett i avføringen er forårsaket av eksokrin pankreasinsuffisiens (EPI).

Fordøyelsestest

Det er vanlig å ha diaréer, av ulike årsaker. En av disse kan være at bukspyttkjertelen ikke produserer nok enzymer. Her er en enkel test som kan avdekke om dine problemer er relatert til dette. Ta testen nå.