Creon pankreatin. Reseptfritt legemiddel til behandling av eksokrin pankreasinsuffisiens. Sikkerhetsinformasjon og forsiktighetsregler
Dårlig tarmpassasje (strikturer) i nedre del av tynntarm/blindtarm og tykktarm (fibroserende kolonopati) er rapportert hos pasienter med cystisk fibrose som tar høye doser pankreatinprodukter.
Som en forsiktighetsregel bør uvanlige symptomer fra magen eller endringer i symptomer fra magen vurderes medisinsk for å utelukke mulig skade på kolon, særlig hvis pasienten tar mer enn 10000 enheter lipase/kg/dag.
Les nøye på pakningen og i pakningsvedlegget før bruk.

Har du nok fordøyelsesenzymer?

Artikkelen er skrevet av Dr Berit Nordstrand. Les mer her: beritnordstrand.no

Aminosyrer koples sammen som perler på en snor, til korte peptidkjeder eller lengre proteiner. Noen slike peptider kalles bioaktive peptider fordi de operere som levende enzymer eller sakser som kan kappe opp koplinger i maten du spiser. Noen slike enzymer har råvarene med seg selv, andre sakser er det kjertlene i kroppen din som produserer.

Aminosyrer koples sammen som perler på en snor, til korte peptidkjeder eller lengre proteiner. Noen slike peptider kalles bioaktive peptider fordi de opererer som levende enzymer, eller sakser, som kan kappe opp koplinger i maten du spiser. Noen slike enzymer har råvarene med seg selv, andre sakser er det kjertlene i kroppen din som produserer.

Enzymer tåler selvsagt oppvarming til kroppstemperatur (37°C) godt – fordøyelsesenzymene produseres jo inne i kroppen i slik sydentemperatur. Det ser ut til at de kan tåle inntil 47-49°C. I rå mat er derfor enzymene virksomme, aktive, eller levende som noen velger å kalle dem. Mens hvis du varmebehandler maten > 47-49°C så ødelegges peptidenes tredimensjonale struktur av varmen og deres aktivitet svekkes og ødelegges. Enzymene i maten er da ikke aktive lenger.

Når du spiser lite rå, enzymrik mat så må kroppen klare seg med sine egne fordøyelsesenzymer. Enzymer i spytt blandes godt inn i maten når du tygger den, magesaftens enzymer eltes inn i maten i magesekken og fordøyelsessafter fra bukspyttkjertelen har enzymer som tilsettes idet maten passerer første del av tynntarmen.

Lipaser kapper opp koplinger i fett, så triglyserider blir til tre frie fettsyrer og glyserol. Proteaser kapper opp koplinger i proteiner. Amylaser kapper koplinger i karbohydrater.

Hvis du tygger maten dårlig så spyttets enzymer ikke får gjort jobben sin, hvis du produserer for lite fordøyelsesenzymer, eller hvis matinntaket er for stort i forhold til den mengden fordøyelsessafter/enzymer din bukspyttkjertel greier å produsere, da kan maten bli ufullstendig fordøyd. Halvfordøyd mat dumpes da ned i tykktarmen, der den blir fermentert av tarmbakterier. Tarmbakterienes mange enzymsakser får ikke klippet opp sine koplinger fullstendig, maten blir ufullstendig gjæret og resultatet blir prompegass og gjerne løs, gråaktig, illeluktende og skummende avføring.

Sure oppstøt og fordøyelse

Stress svekker magesyreproduksjonen og fordøyelsen. For jeger-og sankermannen betød stress-signalet umiddelbar fare. Da ble produksjonen av fordøyelsessafter nedprioritert og fokus å komme seg i sikkerhet.
Det fins enkle tiltak som kan lindre plagene ved sure oppstøt. Stressmestring kan derfor lindre plagene. Alkoholkutt og røykestopp likeså. Et høyt inntak av karbohydrater i kosten kan også svekke magesyreproduksjonen.  Karbohydrater behøver ikke et surt miljø i magesekken for å fordøyes. Mye frukt, søtmelk, poteter, sukker, pasta, ris og brødmat gir derfor svekket magesyreproduksjon. Prøv lavkarbo kosthold og fermentert mat og drikke.

Test om du har nok fordøyelsesenzymer

Du kan få testet om du har nok fordøyelsesenzymer hos fastlegen, ved å ta en avføringsprøve som heter elastase 1 (feces). I norsk elektronisk legemiddelhåndbok for leger kan man lese at denne testen kan tilbys ved såkalt eksokrin pancreassvikt. Elastase 1 er en av flere proteaser som lages i bukspyttkjertelen. Den anses som en god markør på din bukspyttkjertelfunksjon. Det kan være lurt å sjekke denne dersom du har problemer med oppblåsthet og løs mage. Hvis dette er tilfellet kan du ta tilskudd av fordøyelsesenzymer. Disse finnes både på apotek (reseptfritt) og helsekost.

Med økende alder blir magesekkens evne til å produsere nok magesyre redusert, en tilstand som er meget vanlig men ikke så kjent. På fagspråk heter den hypoklorydri. Lite magesyre kan vanskeliggjøre fordøyelsen av protein. Får du lett stinnfølelse, spesielt etter måltider med kjøtt, kan problemet være for lite magesyreproduksjon. Du kan for øvrig også få halsbrann eller svie øverst i magen. Det er nemlig slik at både for mye og for lite magesyre kan gi lignende symptomer. Mange som tror at de har for mye syre i magen, og tar syrenøytraliserende eller andre medikamenter for å hemme syredannelse, kan faktisk ha det motsatte problem, altså for lite magesyre. For lite magesyre svekker fordøyelsen gjennom at enzymene ikke virker like godt ved feil pH.

TA FORDØYELSESTESTEN HER

CRE-2022-0039_NO / 04.2022

Hva er eksokrin pankreasinsuffisiens?

Langvarige diaréer, vekttap og generelle fordøyelsesproblemer kan skyldes mangel på fordøyelsesenzymer.  Dette kalles eksokrin pankreasinsuffisiens (EPI).

Symptomer på eksokrin pankreasinsuffisiens

Eksokrin pankreasinsuffisiens (EPI) kan forårsake magesmerter, diaré, trøtthet og illeluktende avføring. Les videre for å finne ut mer om EPI-symptomer.