Smørbrød på en tallerken

Kostholdsråd til deg som mangler fordøyelsesenzymer

Spis ofte

Ved kronisk betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt) eller etter operasjon i bukspyttkjertelen vil mange oppleve perioder med redusert appetitt og tap av krefter. Selv om man spiser godt, opplever mange at vekten øker langsomt eller ikke i det hele tatt. Det er viktig for hele kroppen at man spiser og drikker ofte og mye nok. Vekttap kan medføre tap av vev i vitale organer og muskler, noe som fører til økt tretthet og nedsatt immunforsvar.

Spis nok

Det er viktig at maten du spiser, er næringsrik. Dette gjelder særlig hvis du er en småspiser. Forsøk å begrense mengden fiber i kosten, ettersom fiber hindrer enzymene fra å virke1. Noen ganger kan det være vanskelig å spise og drikke på grunn av redusert matlyst eller kvalme. I slike tilfeller kan det være lurt å velge drikkevarer med høy næringsverdi. Dette kan for eksempel være smoothies med is eller et melkeprodukt som ikke er magert. Det kan også være et drikkelig, ferdigprodusert melkeprodukt.

Energi

Energi (brennstoff) får vi gjennom maten vi spiser og det vi drikker. Energi kommer fra protein, fett og karbohydrater. Ved sykdom i bukspyttkjertelen øker behovet for energi. Hvis man i perioder har nedsatt matlyst og opplever vekttap, kan det være vanskelig å få dekket behovet for energi og protein. Dette medfører at det kan være vanskelig å legge på seg eller å holde vekten.

Du forlater Creon.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.