Vondt i magen

Kronisk betennelse i bukspyttkjertelen

Kronisk betennelse i bukspyttkjertelen er den vanligste årsaken til EPI. Det er ikke en betennelse forårsaket av bakterier, men gjør at kjertelvevet fungerer dårligere, slik at fordøyelsen blir svekket. Kronisk betennelse i bukspyttkjertelen kalles også kronisk pankreatitt og er en livsvarig arrvevsdannelse i bukspyttkjertelen, som kan føre til magesmerter, vekttap, diaré og fettete avføring. Arrvevsdannelsen kan resultere i at en større del av bukspyttkjertelens enzymproduserende vev blir ødelagt.

Hvis bukspyttkjertelen ikke produserer nok enzymer, er det spesielt fettet i maten som ikke kan fordøyes. Dette gjør avføringen tynn og fettete. Den fettete avføringen steatoré kan være vanskelig å trekke ned i toalettet og kan gi en svært ubehagelig lukt. Dessuten får man underskudd på viktige næringsstoffer og enkelte vitaminer.

Den insulinproduserende delen av bukspyttkjertelen kan også bli ødelagt, noe som kan føre til diabetes.

De vanligste årsakene til kronisk pankreatitt:

Ved betennelse i bukspyttkjertelen er det hensiktsmessig å slutte å drikke alkohol, og å stumpe røyken.

Du forlater Creon.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.