Lege snakker med en pasient om kreft i bukspyttkjertelen

Kreft i bukspyttkjertelen

Ukontrollert vekst av celler i bukspyttkjertelen kan føre til dannelse av kreftsvulster (tumorer). Svulster i bukspyttkjertelen kan være godartede eller ondartede. Ondartede svulster kjennetegnes ved hurtig vekst og innvekst i omgivende vev. De kan også spre seg til andre organer i kroppen (metastasere), som lever, lunger og lymfeknuter. Årsaken til kreft i bukspyttkjertelen er ukjent, men forskning viser at en stor del av tilfellene har sammenheng med tobakksrøyking.

Svulstens beliggenhet

I de fleste tilfeller sitter svulsten i bukspyttkjertelens «hode» (caput). Dette fører ofte til en blokkering av gallegangen og bukspyttkjertelens utførselsgang. I noen tilfeller kan svulsten også vokse inn i tolvfingertarmen og blokkere passasjen av mat fra magesekken.

  • Svulster som blokkerer gallegangen
    Hvis svulsten blokkerer gallegangen, kan ikke gallen passere fra leveren til tolvfingertarmen. Dette medfører at gallefargestoffet i stedet hoper seg opp i blodet. Huden og det hvite i øynene får en gulaktig farge, gulsott, samtidig med at avføringen mister sin brune farge og blir lysegrå, mens urinen blir mørk.
  • Svulster som blokkerer kjertelens utførselsgang
    Svulsten kan blokkere bukspyttkjertelens utførselsgang slik at enzymene ikke kan passere inn i tarmen. Symptomer kan være diaré, meteorisme (luftansamling i tarmene) og vekttap. Symptomene kan lindres ved inntak av enzymer sammen med måltidene, som en erstatning for de enzymene som ikke kan passere gjennom utførselsgangen, eller ved å gjenskape passasjen.

Symptomer på kreft i bukspyttkjertelen

Det finnes ingen undersøkelser som kan oppdage svulster i bukspyttkjertelen på et tidlig stadium. Symptomene kan i starten være ganske ukarakteristiske. Pasienten klager ofte over tretthet, vekttap og manglende matlyst. Symptomer på blokkering av galleveien er gulsott, mørk urin og grålig avføring. Senere i sykdomsforløpet kan pasienten utvikle smerte i mageregionen, som kan stråle ut til midten av ryggen.

Når kreftpasienter går ned i vekt, skyldes dette blant annet at kreftceller har et høyt stoffskifte som bruker mye av den energien kroppen ellers skulle ha brukt på andre ting. Utførselsgangen kan også være blokkert, eller tumoren kan ha ødelagt så mye enzymproduserende vev i bukspyttkjertelen at det oppstår mangel på fordøyelsesenzymer. Når det er mangel på fordøyelsesenzymer, kan proteinene og spesielt fettet i maten ikke fordøyes. Det vil i stedet bli skilt ut med avføringen, som blir tynn og fettete. Den fettete avføringen steatoré kan være vanskelig å trekke ned i toalettet og kan gi en svært ubehagelig lukt. Mangel på fordøyelsesenzymer er ofte synonymt med store vekttap og mangel på viktige næringsstoffer og vitaminer5. Et næringsrikt kosthold og tilskudd av enzymer det er mangel på, kan stoppe vekttapet6.

Kreft i bukspyttkjertelen kan utvikle seg til diabetes, som kan være det første symptomet. Man kan imidlertid også utvikle diabetes i løpet av sykdommen, eller etter en operasjon.

Du forlater Creon.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.