Næringsstoffer

Protein

Proteiner er kroppens byggesteiner, og finnes i melk, syrnede meieriprodukter, ost, kjøtt, fisk, skalldyr, fjærkre, egg og innmat. Ved sykdom, vekttap og etter operasjon er proteinbehovet nesten dobbelt så høyt som hos friske mennesker. Proteininntaket bør daglig ligge på 1–1,5 g protein per kg kroppsvekt1. Det er mulig å få i seg nok proteiner gjennom vanlig mat, men ved nedsatt matlyst kan det være nødvendig å supplere med drikkevarer som inneholder mye protein og energi.

Fett

Fett finnes f.eks. i smør, olje, meieriprodukter, kjøtt og fisk med høyt fettinnhold samt i nøtter og mandler. Fett er en god energikilde hvis man har nedsatt appetitt. Når bukspyttkjertelens funksjon er kraftig nedsatt, kan dette påvirke fordøyelsen av fettet i maten og føre til diaré og av og til smerter. Det er derfor lurt å spise mange og hyppige måltider for å få i seg nok energi1.

Tilførsel av enzymer i fettholdige måltider forbedrer opptaket og fordøyelsen av fettstoffene i maten6.

Karbohydrat

Energien til forbrenning i kroppen kommer hovedsakelig fra karbohydrater. Karbohydrater finnes i brød, poteter, spagetti, ris, mel, havregryn, frukt, grønnsaker og sukkerholdige matvarer. Bukspyttkjertelen spiller en viktig rolle i fordøyelsen av karbohydrater. Hvis man opplever nedsatt matlyst og vekttap, vil et svært fiberrikt kosthold gjøre det vanskeligere å gå opp i vekt, ettersom magen fylles opp og metthetsfølelsen inntreffer hurtigere. Fiber hindrer dessuten enzymene fra å virke.1 Det kan derfor være en god idé å redusere inntaket av fiberrike matvarer som grovt brød, frukt og grønnsaker5.

Vitaminer og mineraler

Vi får vitaminer og mineraler fra maten vi spiser, og noen av vitaminene og mineralene tas opp sammen med fettstoffene i maten. Hvis man har problemer med bukspyttkjertelen, kan man derfor få mangel på fettløselige vitaminer. Eksempler på fettløselige vitaminer man kan få mangel på, er vitamin A, D, E og K.

Det samme gjelder mineralene sink, kalsium og magnesium. Det kan ofte være lurt å supplere med vitamin- og mineraltilskudd. Du bør også diskutere andre tilskudd med legen eller ernæringsfysiologen din.

Tilskudd av enzymer

Når man har mangel på fordøyelsesenzymer fra bukspyttkjertelen, kan legen forskrive Creon® med pankreatin.

Dosen angis i lipaseenheter, og de forskjellige Creon®-styrkene inneholder ulike mengder lipase. Legen vil justere dosen slik at den passer til deg. Følg legens anvisninger når du inntar Creon®, og les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk.

Hvis du opplever fettete avføring eller andre symptomer i mage og tarm, må du kontakte legen din for en eventuell dosejustering.

Du forlater Creon.no

Hvis du klikker på "Fortsett", forlater du dette Mylan-tilknyttede selskapets nettsted for å gå til et nettsted som tilhører en tredjepart. Denne tredjeparten er eneansvarlig for innholdet på sine egne nettsider.